13

KOSI LOM POTKOLJENICE


Mačka stara 3 godine dovedena je u našu ambulantu sa ranom na desnoj zadnjoj nozi nastaloj kao vjerovatna posledica saobracajne nezgode. Naime, mačka je bila odsutna od kuće par dana i kada se vratila vlasnici su primjetili da joj je zadnja noga natečena i da na njoj postoje tragovi zgrušanje krvi.

Na kliničkom pregledu nije bilo znakova šoka ni poremećaja vitalnih funkcija. Na palpaciji abdomena mačka nije ispoljavala bol. Pregledom zadnjih eksteremiteta utvrđena je laceracija kože i potkožnog tkiva na unutrašnjoj strani zadnje desne noge. Pošto je rentgenografija metoda izbora za dijagnostiku fraktura odlučili smo se za istu, s obzirom na stabilno stanje pacijenta. Rentgenskim pregledom utvrđena je otvorena fraktura desne potkoljenice.

U ovoj regiji česte su otvorene frakture zbog male količine mišićne mase koja pokriva donji dio potkoljenice. Zbog ove činjenice i dugog perioda zarastanja neophodan je pravilan odabir hirurške tehnike da bi se prevenirale postoperativne komplikacije.
Nakon anesteziranja pacijenta i hirurške obrade rane izvršeno je reponiranje koštanih fragmenata. Da bi osigurali optimalnu stabilnost odlučili smo se za sanaciju ove frakture pomoću konturisane pločice i šrafova. Operacija je bila uspješna i nakon kratkog oporavka u ambulanti pacijent se mogao vratiti kući.

U postoperativnom toku bila je neophodna upotreba sistemskih antibiotika zbog prirode nastale povrede. Par dana nakon operacije mačka je počela da hoda na povrijeđenu nogu.