17

URETRALNI PROLAPS


Mužjak engleskog buldoga star 7 mjeseci stigao je u našu ambulantu pod pratnjom zabrinutih vlasnika. U toku uzimanja anamneze vlasnici su izjavili da su primjetili da je njihovom štenetu vrh penisa natečen. Takođe su primjetili da pojačano liže genitalije i da je nedavno počeo da obilno krvari iz prepucijuma. Na kliničkom pregledu nisu uočene veće abnormalnosti osim sukrvice koja je curila u prekidima iz prepucijuma. Kada je retrahovan prepucijum ukazao se penis sa malim crvenim ispupčenjem na vrhu koje je krvarilo. Bilo je evidentno da se radi o prolapsusu uretre.

Uretralni prolaps je česta pojava kod mladih mužjaka, posebno u adolescentnom periodu kada se prvi put javlja nagon za parenje. Uz to brahicefalične rase pasa kao što su engleski i francuski buldozi i manje rase tipa jorkširski terijer imaju genetsku predispoziciju ka ovoj bolesti. Pojačano lizanje i često povređivanje penisa kod mladih, seksualno aktivnih pasa doprinosi razvoju ovog problema. Rana kastracija najčešće prevenira pojavu uretralnog prolapsa kao i neželjenih ponašanja (zaskakanja ljudi i objekata tipa plišane životinje) koji joj često prethode.
Pošto je pas bio u stabilnom stanju a postojala je mogućnost razvijanja anemije usled krvarenja iz penisa pristupili smo operaciji uretre. Pas je uveden u anesteziju injekcionim anesteticima a sama operacija je ređena na inhalacionoj anesteziji zbog prevencije disajnih problema koji su česti kod engleskih buldoga. Poslije kateterizacije uretre prepucijum je povučen kaudalno i hirurško polje je pripremljeno za operaciju. Bilo je potrebno isjeći dio uretre koji je prolabirao preko vrha penisa nakon čega su isječeni krajevi zašiveni. Izvršena je i kastracija zbog smanjenja mogućnosti recidiva (povratka) bolesti. Nije bilo komplikacija u postoperativnom toku i pas je otpušten iz ambulante uz uputstva za njegu u periodu oporavka.

Deset dana nakon operacije pas se osjećao dobro i nije bilo znakova recidiva.