9

ARČIJEVE MUKE


    Mješanac Arči, star 6 godina je došao u našu ordinaciju zbog ozbiljnog problema-nije mogao da vrši nuždu. Na prvi pregled je bilo jasno da Arči ima dvije otekline u predjelu anusa koje, kako su vlasnici izjavili, su se udvostručile u zadnja dva mjeseca. U toku uzimanja anamneze vlasnici su izjavili da su skeptični po pitanju anestezije i ako je moguće da se nešto uradi bez nje.
    Na kliničkom pregledu je ustanovljeno da se radi o perinealnim tumorima. Međutim nije se moglo utvrditi da li su benignog ili malignog porjekla. Perinealni tumori su česti kod nekastriranih mužjaka pasa. Rijetko se javljaju kod kastriranih mužjaka i sterilisanih ženki. Obično su benignog porijekla, međutim zbog mjesta nastanka skloni su ulcerisanju i infekcijama.

    Bilo je potrebno isjeći ih zbog više razloga. Prvi razlog je to što Arči nije mogao da vrši nuždu zbog pritiska na njegovo debelo crijevo,kako spolja tako i iznutra. Nakon toga postoji mogućnost da su tumori maligni i kompletna resekcija je jako bitna,nakon koje bi slijedila hemoterapija. 
Vlasnici su upoznati sa činjenicom da je nemoguće uraditi složenu proceduru uklanjanja Arčijevih tumora bez anestezije ali nakon što su shvatili rizike netretiranja potencijalno malignog tumora ipak su pristali da se uradi operacija. 
Arčija smo anestezirali injekcionim i inhalacionim anesteticima i nakon pripreme operacionog polja pristupili smo uklanjanju tumora. Odmah je bilo jasno koliki problem predstavljaju za Arčija. Naime veći tumor sa desne strane je zahvatao kožu i potkožje ,muskulaturu karlice i dio rektuma. Nakon repozicije dva mišića da bi se zatvorio defekt, koža je mogla da se zašije. Dodatno je bilo potrebno uraditi kastraciju zbog smanjenja mogućnosti recidiva. Zbog delikatnosti šavova Arči je morao da nosi kragnu desetak dana da se nebi povređivao.
 
    Arči je dobro podnio operaciju i već kasnije toga dana je imao normalnu stolicu. Deset dana po operaciji javljeno nam je iz laboratorije da je uzorak tkiva benignog porjekla što znači da neće biti potrebna hemoterapija. Konci su skinuti nakon petnaest dana i Arči se mogao vratiti normalnim aktivnostima.

    Kastracija pasa u velikom broju slučajeva prevenira ovaj problem i potrebno ju je uraditi što ranije tj. u periodu adolescencije (5-6 mjeseci starosti). Arči je došao nakon par mjeseci na redovnu revakcinaciju i dobro se osjećao, više nije imao recidive.