10

DONA


Dona, ženka Kane Korza, stara 5 godina dovedena je u našu ambulantu zbog sumnje na upalu uha. Vlasnik je primjetio da postoji iscedak iz uha i da Dona pojačano češe oboljelo uho već petnaestak dana. Dona prije nije imala problema sa upalama ušiju i novostvoreni problem je brinuo Doninog vlasnika.

Pri kliničkom pregledu ustanovljeno je da Dona ima izraslinu koja joj kompletno zatvara spoljašnji ušni kanal desnog uha tako da nije bilo moguće izvršiti pregled unutrašnjih struktura uha. Odlučili smo se za najsigurniju metodu dijagnostike u ovom slučaju-biopsiju. Uzeli smo uzorak ćelija iz mase u uhu i obavili citološki pregled aspirata. Na pregledu je dijagnostikovan histiocitom ušne školjke. Pošto se radi o benignom tumoru koji ne daje metastazne promjene na drugim organima i tkivima,uz saglasnost vlasnika pristupili smo uklanjanju tumora. U Doninom slučaju tumor je zahvatao ćijelu ušnu školjku i bilo je potrebno uraditi kompletnu ablaciju (uklanjanje) ušnog kanala da bi se spriječili recidivi. 

Nakon rutinske provjere krvne slike i biohemije pristupili smo operaciji. Na početku je bilo jasno da je velika količina tkiva koju je bilo potrebno ukloniti da bi se spriječili recidivi. Zbog velikog defekta koji je nastao uklanjanjem tumora Dona je morala da nosi dren koji će omogućiti da se višak limfe cijedi dok rana potpuno ne zaraste. Po završenom operativnom zahvatu Dona se brzo oporavila od anestezije i vlasnik ju je odveo kući.
Nakon 3 dana dren je uklonjen,a nakon 15 skinuti su i konci. Dona se potpuno oporavila i nakon šest mjeseci, na ponovnoj kontroli, nije bilo recidiva.