11

PERO ZEC


Pero je mužjak ovnolikog kunica i star je 10 mjeseci. Doveden je u našu ambulantu na kastraciju zbog problema koje pravi po kući. Naime,njegovi vlasnici su primjetili da je počeo agresivnije da se ponaša u zadnje vrijeme: grebe i grize one koji pokušavaju da ga pomaze i tuče se sa drugarima iz kaveza. Takođe su primjetili da je počeo da obilježava svoju teritoriju prskanjem urina po ćoškovima kaveza. Iako je agresija normalna pojava kod adolescentnih mužjaka kunića može se prevenirati ranom kastracijom.
  
Iako je držanje zečeva i kunića kao kućnih ljubimaca novina na našim prostorima,oni sve više postaju integrisani dio porodice zbog njihovog intelekta i druželjubivosti. Ljudi ih često nabavljaju kao mladunčad od par nedelja međutim kako stasavaju pojavljuju se problemi vezani za agresivnost kako između mužjaka tako i između ženki. Tuče, povrede, obelježavanje teritorije i borba oko hrane su česti problemi sa kojima se susreću vlasnici. Kastracija mužjaka i sterilizacija ženki prije puberteta (5-8 mjeseci) pomažu da se preveniraju ovi problemi.

Na kliničkom pregledu prije procedure nije primjećeno ništa neobično. Pero je naravno odbijao svaku saradnju ali je ipak podlegao anestetskim ljekovima. Nakon anesteziranja i pripreme operacionog polja pristupili smo kastraciji. Kod kunića je kastraciju znatno teže obaviti nego kod pasa ili mačaka i potrebni su posebni instrumenti kao i tehnika da bi se izbjegle komplikacije nakon operacije. 

Poslije izvršenog hirurškog zahvata Pero je počeo da se budi. Morao je da nosi elizabetansku kragnu da se ne bi povrijedio prvih par dana dok konci ne zarastu. Nakon par dana prestao je da ispoljava znake agresije.