18

SOVA-LOM KRILA


Jednog dana u našu ambulantu je stigao neobičan pacijent. Naime, grupa planinara je spazila povrijeđenu sovu ušaru u toku planinarenja po brdu Vrmcu blizu Kotora. Sova nije mogla da leti već je hodala na nogama. Ovi dobri ljudi su odlučili da zatraže stručni savjet i doveli je u našu ambulantu na pregled.

Dugačke kandže i oštar kljun koje krase ovu prelijepu divlju pticu i služe za lov isto tako se upotrebljavaju i za odbranu. Bilo je jasno da je sova veoma uplašena što nam je i pokazivala siktanjem i oštrim lupanjem kljuna. Klinički pregled je trebalo uraditi sa što manje neprijatnosti i bola po životinju da bi se izbjegli neželjeni efekti stresa koji su mnogo izraženiji kod divljih u odnosu na domaće životinje. Da bi olakšali pregled sovi smo dali sedativ i nakon 10 minuta mogli smo da je u potpunosti pregledamo.
Na kliničkom pregledu je uočeno nekoliko abnormalnosti. Sova je bila u lošoj fizičkoj kondiciji. Lijevo krilo koje je držala u neprirodnom položaju bilo je slomljeno. Fraktura je bila lokalizovana na ramenoj kosti i bila je otvorenog tipa. Desno krilo je takođe imalo povrede ali su one bile znatno blaže. Na rentgenskom snimku koji je urađen par minuta kasnije bile su jasne komplikacije koje su nastale nakon loma. Očigledno je bilo da je prelom bio star par sedmica jer se između kostiju nalazila kalusna formacija koja je povezivala kosti koje su počele nepravilno da srastaju. Odlučili smo da pomognemo sovi tako što ćemo obaviti osteosintezu ramene kosti. Takođe je nađen privremeni smještaj za sovu kod jedne porodice ljubitelja ptica u Kotoru koji su prihvatili da se brinu o sovi dok ne ojača.

PAR RIJEČI O SOVI UŠARI (Bubo bubo sp.)

Sova ušara je najveća sova u Europi i na zapadnom paleoarktiku. Dužina tijela varira od 59 do 73 cm, raširenih krila duga je od 160 do 190 cm. Ženke su veće od mužjaka sa težinom koja se kreće od 1.75–4.2 kg dok su mužjaci manji 1.5–3 kg. Veličina, krupna građa, narandžaste oči i ušne ćube razlikuju ovu sovu od ostalih pripadnika vrste. Boja perja je jako raznovrsna i može se krećati od smađe crne, blago smeđe pa do blijedo sive sa primjesama crne boje. Naseljavaju kako stenovite predjele tako i šume a neki primjerci se naseljavaju čak blizu krajeva pustinja. Evropska sova ušara je pretežno noćna životinja. Međutim dešava se da lovi i u toku dana. Hrani se najčešće malim sisarima od 200g do 2kg kao što su miševi, pacovi, zečevi iako je poznato da ove sove mogu uloviti lisicu i manjeg jelena (do 17kg) ukoliko su povoljni uslovi. Gnijezde se u udubinama stijena i litica. Legu 1 do 6 jaja i obično ženka leži na jajima dok se ne izlegu kada par počinje zajedno da brine o ptićima. Nakon tek par sedmica mladi počinju da napuštaju gnijezdo ali tek poslije 20 do 24 sedmice smatraju se odraslima i napuštaju gnijezdo u potpunosti. Ove prelijepe ptice u divljini žive oko 20 godina dok u zatočeništvu bez surovih prirodnih uslova mogu dostići čak 60 godina. Smatraju se glavnim predatorima jer nemaju prirodnih neprijatelja dok u zatočeništvu mogu da dođu u konflikt sa manjim pticama kao što su orlovi i sokolovi. Za vodeće uzroke smrti ove vrste sove je kriv čovijek: elektrošokovi od kablova struje, saobraćajne nesreće i pucanje koje ponekad usmrti ovu veličanstvenu pticu.

Pogledajte ovaj kratki video sove prije i poslije operacije i uvjerite se u ljepotu ovih osvajača neba.


https://www.youtube.com/watch?v=PkIqi8AbaSc