15

RUPTURA SLEZINE


   Njemački ovčar, star dvije godine, doveden je kao hitan slučaj u našu ambulantu nakon saobraćajnog udesa. Nesreća se dogodila pola sata ranije i pas je bio u vidno lošem stanju. Na kliničkom pregledu je ustanovljeno da je pas nevoljan, blijedih sluznica i bolnog abdomena. Nakon konsultacije sa vlasnikom odlučeno je da se obavi ultrazvučni pregled. Ultrazvuk je pokazao da se radi o krvarenju u abdomenu koje potiče od rupture (prsnuća) slezine. Zbog opšteg lošeg stanja pacijenta i količine krvi koja se nakupila u prostoru oko slezine bilo je potrebno uraditi eksplorativnu laparotomiju i kao što je nakon nje utvrđeno i splenektomiju.

   Ruptura slezine spada u grupu stanja koja zahtjevaju hitno zbrinjavanje. Izlivanje kritične količine krvi u abdomen, koje je razlog zbog kojeg se ovo stanje smatra hitnim, je direktno povezano sa jačinom udarca koji je doveo do prsnuća i veličinom psa tj. količinom krvi koju pas ima na raspolaganju. 

   Na laparotomiji je utvrđeno da gubitak krvi nije bio značajan, međutim slezina je bila jako oštećena zbog čega smo se odlučili za splenektomiju. Poslije privremenog zaustavljanja difuznog krvarenja iz slezine , najprije je odstranjen oštećeni dio, nakon čega je uklonjen i ostatak slezine. 

Nakon brzog i bezbjednog oporavka od anestezije i primljene potporne terapije,pas je dočekao svoje vlasnike mašući repom. Deset dana nakon operacije konci su skinuti a pas se osjećao dobro.