2

PROBLEMI SA "POPINIM PRASIĆIMA"


Teško da postoji vlasnik psa koji nije upoznat sa biljkom koja nosi narodno ime "popino prase". "Popino prase" je ustvari klas trave koja je vrlo rasprostranjena po parkovima i livadama. Zbog slabijeg održavanja zelenih površina i neredovnog košenja trave "popinih prasića" iz sezone u sezonu ima sve više. Najveći problem je što ova, izgledom beznačajna biljka, može da izazove ozbiljne zdravstene probleme kod psa.

Kako se problem manifestuje?

Šetajući se kroz travu ili po njoj se valjajući pas na svoju dlaku može da nanese veliki broj "popinih prasića". Problem nastaje onog trenutka kada se neko od ovih "popinih prasića" zabode u kožu ili upadne u uho, oko ili nos psa.

Uho

Nekada se dešava da vlasnik u toku šetnje primjeti da pas zacvili, počne da trese glavom i krivi glavu na jednu stranu. Tada obično znači da je "popino prase"upalo u uho psa. Međutim, vrlo lako može da se dogodi da se ovi simptomi ne pojave u toku šetnje već nekoliko sati od završetka šetnje kada pas iznenada, bez ikakovog vidljivog razloga, u kući počne da cvili i pokazuje gore navedene simptome. Neiskusni vlasnici ponekad za ovakve simptome pomisle da su uzrokovani ujedom insekta. Medjutim ukoliko se blagovremeno ne reaguje moe doci do mehanicke povrede uha, upale uha pa cak i prsnuca bubne opne sa posljedicama po sluh psa.

Oko

U toku ili posle šetnje pas počinje da intezivno češe oko, da trlja glavu po podu, da žmirka ili potpuno zatvori oko i opire se pokušajima vlasnika da mu oko pogleda. Što problem duže traje time oko sve intenzivnije suzi i čitava koža oko oka postaje vlažna i uljepljena.

Nos

Većina pasa u toku šetnje vrlo intenzivno njuška i istražuje mirsne tragove na zemlji. Međutim, prilikom njuškanja može da se desi da pas udahne i u nos unese "popino prase" Simptomi se u većini slučajeva manifestuju intenzivnim kijanjem koje se javlja u pravim napadima. Često dolazi i do krvarenja iz nosa psa kao i do pojave nosnog iscetka. Pas takođe pokušava da češe njušku i trlja njušku o zemlju. Napadi kijanja se na periode smiruju da bi se za neko vreme ponovili istim intenzitetom.


Koža između prstiju

"Popini prasići" se vrlo lako zabadaju u kožu između prstiju pasa i ako ih vlasnik ne primjeti na vrijeme,oni za kratko vrijeme kožu probijaju i u nju ulaze. U većini slučajeva prvi simptom koji vlasnici primjete je da pas počinje da šepa i da štedi nogu, a u periodu mirovanja pas šapu cesto liže i grize. Kada vlasnik šapu pogleda obično primeti crvenilo i otok kože izmedju prstiju a cesto i malu rupicu iz koje izlazi gnoj ili krv. Pas nerado prihvata pregled jer je mesto bolno. Problem sa "Popinim prasićima" koji u šape ulaze je taj što se oni stalno po malo kreću napred i migriraju sa primarnog mjesta ulaska tako da je bilo slučajeva da su "popini prasići" koji su ušli u šapu izvađeni čak u visini lakta psa. Što vise vremena prolazi "popino prase " je sve teže pronaći.

Kako se problem dijagnostikuje i liječi?

Za tačnu i sigurnu dijagnozu neophodno je psa odvesti kod veterinara. U zavisnosti u kom se organu ili organskom sistemu problem manifestuje veterinar će izvršiti potrebne pregede. Neretko, da bi se dijagnoza tačno postavila i da bi se izbeglo nanošenje bola psu, pas se ili sedira ili uvodi u opstu anesteziju. Na naročiti osetljivim organima kao što je oko, preged, a potom i odstranjivanje "popinog praseta" se skoro bez izuzetaka obavalja u anesteziji. Za otkrivanje i odstranjivanje "popinog praseta" iz uha i nosa potrebnu su odgovarajući instrumenti i stručna tehnika jer nestružnim radom moguće je izazvati vrlo ozbiljne i trajne posledice kao što je probijanje bubne opne u uhu psa.
Odstranjivanje "popinog praseta" iz šape često predstavlja pravi operativni zahvat jer je neophodno kožu iseći da bi bilo moguće "popino prase" izvaditi. Isto važi i za "popine prasića" na drugim mestima u koži.

Kako probleme sprečiti?

Važno je, da koliko je moguće, vlasnici izbegavaju da šetaju svoje pse po površinama koje obiluju ovom travom.

U svojim dvorištima neophodno je da vlasnici redovno održavaju higijenu svojih travnjaka i da ih na prvom mestu redovno kose.

Posle svake šetnje vlasnik obavezno treba da kompletno isčetka i pregleda svog ljubimca a naročitu pažnju treba da obrati na dlaku i kožu između prstiju i oko ušiju psa.

Pri pojavi bilo kakovog sumnjivog simptoma važno je da se vlasnik sa svojim ljubimcem što pre obrati veterinaru da bi se eventualne komplikacije izbegle.