ULJEPŠAVANJE



Kao što je bitno voditi računa o ishrani Vašeg ljubimca,redovnoj šetnji i zdravstvenom stanju tako je bitno obratiti pažnju na zdravlje dlačnog pokrivača vašeg psa ili mace. Bez obzira da li je dlaka duga ili kratka ona treba biti sjajna, očetkana, čista i bez 'rupa' u krznu (osim kod bezdlakih rasa). Zaprljana i neočešljana dlaka nije samo izgledom nepoželjna već je i pogodan medijum za travke, razne parazite, prvenstveno buve i krpelje, kao i mikroorganizme poput bakterija i gljivica koje mogu uzrokovati opadanje dlake i rane na koži. Dugodlake rase pasa i mačaka spadaju u najzahtjevnije na ovom planu. Često četkanje a kod pasa i šišanje je kod njih imperativ ako želite održavati ljepotu i zdravlje kože i dlake Vašeg ljubimca. U našoj ambulanti pružamo usluge šišanja pasa i mačaka za izložbe i lako održive frizure.
Često postavljeno pitanje je koliko se često moraju češljati i kupati određene rase pasa i mačaka. Pa evo nekih okvirnih smjernica kojih se treba pridržavati. Prvo treba znati koliko postoji tipova dlake kod pasa da bi ste mogli odrediti kom tipu pripada Vaš pas. Postoji šest tipova dlake pasa.

GLATKA DLAKA

Psi sa glatkim krznom ne zahtjevaju mnogo posla ali količina dlake koja sa njih opada je veća nego kod drugih rasa (tj. više se linjaju). Potrebno je kupati ih najmanje dva puta godišnje i četkati ih jednom sedmično ili po potrebi češće. Treba se prvenstveno fokusirati na kvalitet u odnosu na kvantitet kupanja i češljanja. Koristite čekinjastu ili gumenu četku za češljanje suprotno rastu dlake pa onda niz rast dlake. Ovime ćete postići da se odvoji većina labavih dlaka sa krzna Vašeg psa. Nakon toga slijedi kupanje. Kupajte Vašeg psa u toploj vodi sa šamponom koji mu najviše prija. Ukoliko niste sigurni u Vaš izbor savjetujte se sa Vašim veterinarom. Utrljajte šampon i pustite ga da djeluje desetak minuta ukoliko nije drugačije naznačeno na pakovanju. Isperite i protrljajte Vašeg psa peškirom nakon čega pustite da se višak vode sam osuši. 
Primjeri pasa sa glatkom dlakom: Američki stafordski terijer, Bull terijer ,Boerboel, Minijaturni pinč, Doga, Kane korzo, Brazilska fila, Buldog, Bokser i mnogi drugi.


PSI SA DUPLIM KRZNOM

Psi sa duplim krznom su nešto zahtjevniji od glatkodlakih pasa. Treba ih kupati najmanje jednom mjesečno a četkati dva puta sedmično. Ovi psi mogu imati dugo i kratko krzno. Za njihovo češljanje će Vam biti potrebna četka sa gustim metalnim zupcima (takozvana slicker četka) koja može da se koristi kako za kratku tako i za dugu dlaku i češalj sa širokim zupcima za dugodlake pse sa duplim krznom. Za kratkodlake pse sa duplim krznom koristite četku da biste očešljali podlaku, češljajući od kože ka napolje. Nakon toga koristeći istu četku očetkajte gornji sloj dlake češljajući niz dlaku. Za dugodlake pse sa duplim krznom uzimajte odjeljke dlake psa i podjelite ih rukom prije češljanja slicker četkom. Češljajte od kože ka napolje da biste uklonili oslabljene dlake iz guste podlake.Kada ste očešljali čitavo tijelo psa na ovaj način uzmite češalj sa širokim zupcima i postavite ga duboko unutar krzna tako da leži paralelno uz kožu. Češljajte niz dlaku da uklonite ostatke mrtve i oslabljene dlake. U toku češljanja možete naići na ućebanu dlaku. To su nizovi pojedinačnih dlaka koje su umršene zajedno, povremeno i sa nekim drugim materijalom: kožom, kožnim izlučevinama, krvi, gumom za žvakanje isl.. U tom slučaju pokušajte da nađete početak mršenja pri koži životinje i odatle počnite odmršavanje pažljivim češljanjem. Ukoliko nemožete da odmrsite ućebanu dlaku najjednostavniji i bezbjedniji način je da se ona ošiša blizu nastanka pri koži psa. To naravno nemojte raditi sami ukoliko nemate dovoljno iskustva jer se može desiti da povrijedite psa. Psi ovog tipa dlake se takođe mogu šišati da bi se lakše održavala dlaka.

Primjeri pasa sa kratkim duplim krznom: Rotvajler, Njemački ovčar, Border koli, Labrador retriver, Akita, i drugi.

Primjeri pasa sa dugim duplim krznom: Čau čau, Aljaski malamut, Sibirski haski, Samojedski špic, Pomerenijski špic, Zlatni retriver, Koker španijel i drugi.


OŠTRODLAKI PSI


Pse sa ovim tipom krzna treba takođe češljati slicker četkom ali uz to ,da bi se dobio pravi izgled psa kojim se teži, naročito za potrebe izložbi, potrebno je trimovati dlaku psa. Treba ih kupati najmanje jednom mjesečno, češljati tri puta sedmično i trimovati jednom u dva mjeseca (u toku izložbenih mjeseci je potrebno češće). Pošto je trimovanje dugotrajan proces mnogi vlasnici pasa to obično prepuštaju profesionalnim groomerima. Trimovanjem dlake ovih pasa se znatno umanjuje mogućnost da se zapetlja dlaka koju je onda teško očešljati zbog grube prirode. Time se takođe stanjuje dlačni pokrivač tako da dlaka bolje naliježe na kožu i pas ljepše izgleda. Nakon trimovanja i češljanja niz dlaku slijedi kupanje. Ukoliko je pas duge dlake potrebno je osušiti krzno fenom radi spriječavanja prehlade.

Primjeri oštrodlakih pasa: Westi (West highland white terrier), Erdal terijer, Jack Russel terijer, Šnaucer, Oštrodlaki jazavičar, Fox terijer i drugi. 


PSI KOVRDŽAVE DLAKE

Psi kovrdžave ili talasaste dlake imaju guste i meke kovrdže blizu tijela koje se šire kako dlaka raste. Treba ih kupati više puta mjesečno i češljati svaki dan. Biće Vam potrebna meka slicker četka za ovaj tip dlake. Pse ovog tipa dlake je potrebno šišati jer njihova dlaka raste neprestano. Od Vaših potreba zavisi da li ćete održavati dlaku Vašeg psa dugom (kao za izložbu) ili ćete je skratiti na lako održivu dužinu koja opet može izgledati prelijepo. Ukoliko želite izložbeno krzno na Vašem psu potrebno je šišati ga najmanje jednom mjesečno. Ako ipak volite dužinu koja se lakše održava potrebno je skraćivati dlaku jednom u tri ili četiri mjeseca. Bez obzira kako je Vaš pas ošišan (modifikovana izložbena frizura, puppy frizura ili sportska) treba četkati suprotno rastu dlake, od početka dlake blizu kože ka gore, podižući i djeleći kovrdže. Nakon toga okupajte Vašeg psa i osušite ga najprije peškirom a potom fenom, četkajući od kože ka napolje i sušeći svaki odjeljak dlačnog pokrivača posebno.
 Primjeri kovrdžavih rasa pasa: Pudla, Bišon Frise, Lagotto romagniolo, Irski vodeni španijel i drugi.


DUGODLAKI PSI

Ne dozvolite da Vas upaši obim posla koji je potreban da bi krzno Vašeg dugodlakog prijatelja izgledalo najbolje moguće. Potrebno je kupati ih više puta mjesečno i češljati svakodnevno. Bez obzira da li imate dugodlakog psa sa grubim ili svilenkastim krznom, režim češljanja i kupanja koji odgovara i Vama i Vašem psu će pomoći da mu krzno uvjek izgleda negovano. Ove pse je takođe potrebno šišati i može se dlaka održavati da bude duga ili kratka. Takođe neke frizure koje se primjenjuju kod kovrdžavih rasa mogu se i ovdje iskoristiti. Dugodlaki pas sa grubim krznom posjeduje meku podlaku izmješanu sa grubljom dlakom kojoj će trebati posebna pažnja. Trebaće Vam slicker četka ili četka sa kuglicama na vrhu zubaca (pošto ona manje grebe ukoliko zakačite kožu dok češljate) i glatka čekinjasta četka. Imajte na umu da se dugo krzno lakše ućeba i potrebno mu je češće češljanje. Počnite prvo sa raščešljavanjem ućebane ili zamršene dlake. Nježno odvajajte pramenove koristeći prste i slicker četku. Najveći izazov u održavanju dugodlakih rasa je upravo u razmršavanju zapetljane dlake koja se lako stvara s obzirom na dužinu i finu teksturu iste. Nakon toga očetkajte Vašeg psa čekinjastom četkom. Zatim slijedi kupanje i sušenje prvo peškirom a potom fenom uz češljanje.

Primjeri dugodlakih rasa: Lhasa Apso, Shih tzu, Maltezer, Jokširski terijer i drugi.


BEZDLAKI PSI

Bezdlaki psi kako im ime kaže ne posjeduju mnogo dlake ili je uopšte ne posjeduju (Kineski kukumasti pas zapravo ima pufnice dlake na glavi, nogama i repu ali ne na tijelu). Međutim nemojte misliti da ih nije potrebno održavati. Iako im ne treba češljanje potrebno ih je kupati češće nego ostale pse tj. bar jednom sedmično. Koristite blag šampon i utrljavajte ga mekim sunđerom da biste uklonili nečistoću. Isperite psa temeljno nakon čega je preporučljivo namazati ga losionom za pse. Ukoliko će pas izlaziti napolje po suncu potrebno ga je takođe namazati zaštitnom kremom protiv UV zračenja sa SP faktorom od 15 ili visočijim.

Primjeri bezdlakih pasa: Kineski kukumasti pas, Meksički golokoži pas, Američki bezdlaki terijer, Peruanski inca orchid i drugi.

ODRŽAVANJE MAČJE DLAKE

Većina ljudi pretpostavlja da nije potrebno održavati mačju dlaku češljanjem i kupanjem jer mačka to obično sama radi. Međutim to nije uvjek slučaj, posebno kad dugodlakih mačaka. Redovnim kupanjem i češljanjem omogućićete Vašoj maci da ljepše izgleda i da se manje linja. Nije potrebno mnogo muke oko kupanja ukoliko naučite svoju macu na ovaj proces dok je mlada. Često spominjana neistina je da se mačke plaše vode. Mačke imaju urođenu sposobnost da plivaju,neke čak i love u vodi a ukoliko se ova sposobnost njeguje od mladosti Vasa maca će zapravo voljeti da se kupa ili bar dopustiti da je okupate. Dugodlake rase mačaka kao što su Persijske, Turske angore, Turske van mačke i Norveške šumske mačke je potrebno češljati mekom slicker četkom najmanje pet puta sedmično. Mačke se takođe češljaju najprije suprotno rastu dlake a potom niz dlaku. Treba ih kupati jednom u par mjeseci ukoliko žive u zatvorenom a više puta mjesečno ako žive na otvorenom prostoru. 


Prije svakog kupanja i u toku češljanja obratite pažnju na kožu Vašeg ljubimca. Da li je zaprljana više nego obično, da li ima seboreje (peruti), krasti, parazita ili polja na kojima nedostaje dlaka i javite Vašem veterinaru promjene koje ste primjetili kako bi se na vrijeme liječile. Bez obzira da li Vaš pas ima dugu ili kratku, oštru ili glatku dlaku mi ćemo se potruditi da Vaš pas ili maca uvjek izgledaju njegovano.