REPRODUKCIJA

Reprodukcija pasa i mačaka predstavlja svakako jednu od najsloženijih oblasti iz savremene veterinarske medicine. To je oblast u kojoj se očekuje visoki nivo saradnje sa vlasnicima kućnih ljubimaca. Uslovi pri kojima su naši pacijenti smješteni u ambijent koji je drugaciji od onog u prirodi iziskuju visoko profesionalan i pre svega, stručan pristup svakom problemu iz oblasti reprodukcije malih životinja.

SKOTNOST KUJA

Mnogi vlasnici kuja i pasa znaju da graviditet kuja traje u prosjeku 63 dana (može da varira od 56 do 72 dana) i da se posle tog termina kuje normalno oštene. Početak graviditeta se zapravo uzima od prvog parenja jer se na taj način mogu odrediti i sve prevntivne mjere koje treba sprovesti.

Obično kuje srednjih i većih rasa same obave sve što je potrebno u vreme porodjaja a kod manjih rasa je često potrebna pomoć iskusnog odgajivača ili veterinara.

UTVRDJIVANJE GRAVIDITETA

Vrlo je značajno da na vreme utvrdimo da li je kuja ostala skotna, jer nam to omogućava planiranje celokupnog graviditeta i sprovodjenje zastitnih mera za kuju i njezine potomke.

Graviditet se može utvrditi već sa 21 do 25 dana, a sa sigurnošću se može govoriti o graviditetu poslje 28 dana od parenja. Pregled mogu da izvrše samo stručne osobe ultrazvukom i palpacijom, a rendgenološki pregled preporučujemo tek posle 45-og dana od prvog parenja.

Znatizelju vlasnika da im se kaže koliko kuja ima štenaca, ako je ostala skotna se ne može zadovoljiti sa stopostotnom tačnošću zbog anatomskih karakteristika polnih organa pasa i mačaka. Za sam graviditet je bitno da se potvrdi činjenica da kuja nosi makar jedno štene jer su mjere preventive iste kao da ih ima šest i više.

U slučajevima kada se konstatuje graviditet sprovode se preventivne mjere koje obuhvataju dobru ishranu bogatu proteinima, mastima, mineralima i vitaminima, uzimanje bakterioloških briseva, izrada antibiograma i terapija u slučajevima bakterioloske infekcije porodjajnih organa.

Predlaže se čišćenje skotnih kuja od crijevnih parazita neposredno pred parenje radi smanjenja rizika od transplacentarne infekcije legla.

Kod kuja u graviditetu, narocito kod malih rasa, moramo obezbjediti dovoljnu količinu kalcijuma kako bi omogućili pravilan razvoj štenaca bez štetnih posljedica za majku. U suprotnom može doći do vrlo dramatičnih oboljenja kod kuje neposredno poslje porodjaja i u toku dojenja.

POROĐAJ

Porođaj kuje će usljediti u normalnim okolnostima najčešće izmedju 61 i 63 dana skotnosti, međutim može se desiti da porođaj kasni, odnosno da se graviditet produži.

Sam porođaj možemo predvidjeti po ponašanju kuje, promjeni apetita i velikom variranju tjelesne temperature koje je vrlo značajan simptom za vlasnike i veterinara.

Praksa u našoj ambulanti je pokazala da ukoliko se graviditet produži i do 68 dana, kuje se ipak mogu same normalno ošteniti. No ova činjenica zahtjeva stalnu saradnju s veterinarom kako bi se uočio moment krize i preduzele odgovarajuće mjere. Smatra se da plodovi posle 68 dana zbog veličine mogu predstavljati problem za normalan porođaj, ili što je još gore mogu uginuti. Zbog toga potrebno je imati redovne informacije da li su plodovi živi što se utvrđuje pregledom ultrazvukom. Kada su plodovi živi i dok se kuja ponaša normalno, (dobro uzima hranu i vodu, nema probavnih smetnji, nema iscetka iz vagine itd...) mozemo pričekati prve simptome porodjaja.

U slučajevima kad kuja pokazuje znakove malaksalosti i neraspolozenja treba se što prije javiti veterinaru radi spriječavanja nastanka komplikacija koje mogu dovesti do uginuća štenadi i/ili majke.. Isto tako ako su porođajne kontrakcije dugotrajne a neproduktivne (bez porođene štenadi) takođe je potrebno intervenisati.

Prvi znaci porođaja su nemirnost (kuja traži mjesto gdje će se ošteniti, namješta mjesto na kome leži), lizanje genitalija, ubrzano dahtanje i pojava zelenkaste tečnosti koja curi iz vagine. U slučaju zadneg porođaj treba početi u roku od 30 minuta.

Predugo cekanje i produžetak graviditeta bez kontrole može dovesti do katastrofalnih posljedica po kuju i njene potomke. Svaka nestručna pomoć u tim momentima može dodatno zakomplikovati situaciju.
U svim slučajevima poremećenog ili produženog graviditeta potrebna je saradnja sa Vašim veterinarima koji će Vam pružiti adekvatnu pomoć.