INTERNA MEDICINA


Interna medicina je naučna oblast koja se bavi preventivom, dijagnostikom i terapijom bolesti. U širem smislu, može se reći, da je interna medicina lijčenje koje ne obuhvta hirurške intervencije u cilju izliječenja.

Veliki deo interne medicine se bavi problematikom vezanom za uspostavljanje tačne dijagnoze. Ponekad je dijagnostički postupak jednostavan i uključuje samo detaljan klinički pregled. Svakako, detaljna anamneza ( istorija pacijenta ) je prvi korak na putu ka uspešnom postavljanju dijagnoze. U većini slučajeva potrebno je uraditi dodatna dijagnostička ispitivanja koja mogu trajati i nekoliko sati, ali i nekoliko dana.

U zavisnosti šta je neophodno da bi se došlo do dijagnoze u našoj ambulanti vršimo sledeće dijagnostičke metode :
rendgensko snimanje
ultrazvučni pregled
laboratorijsko testiranje različitih uzoraka
EKG
merenje krvnog pritiska

Internistički pregledi uključuju specijalističke preglede iz oblasti:
gastroenterologije
endokrinologije
kardiologije
pulmologije
urologije
neurologije

MEDICINSKA DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA

Medicinska terapija se koristi kod mnogih oboljenja, a ponekad se kombinuje i sa hirurškim zahvatima. Vrlo često, potporna medicinska njega prati dijagnostička ispitivanja.
U današnje doba postoji na tržištu ogroman broj lijekova kako za humanu, tako i za veterinarsku medicinu. Međutim, do izbora odgovarajućeg lijeka se dolazi tek pošto se izvrše svi nepohodni pregledi i ispitivanja. Nasumično i nekontrolisano davanje lijekova vašim ljubimcima može biti vrlo opasno i štetno po njihovo zdravlje, pa čak i da ih životno ugrozi. Ponekad se prepisana terapija i ne sastoji u uporebi lijekova već u promjeni životnih faktora, režima života vašeg ljubumca, promjeni načina ishrane ili posebno propisanim vježbama. Veliki broj pacijenata zahteva potpuno novi, specijalizovani način ishrane. U našoj ambulanti su dostupni svi vodeći proizvodi iz oblasti dijetetske ishrane. Takođe, različiti dodaci hrani, vitaminski ili mineralni preparati mogu da pomognu u sanaciji nekog oboljenja. Važno je znati da mnogi vitamini, ako se predoziraju, imaju štetne efekte na zdravlje kao i da mnogi preparati namenjeni za upotrebu kod ljudi, po svome sastavu, nisu prilagođeni životinjskom organizmu. Prije upotrebe bilo kog preparata, bilo onog namjenjenog za životinje ili ljude prethodno se obavezno konsultujte sa veterinarom da li je uopšte takav preparat potreban vašem ljubimcu.


CRIJEVNI PARAZITI

Crijevni paraziti su čest problem kod pasa i mačaka. Oni mogu da izazovu vrlo blage ili čak neprimjetne kliničke simptome, ali mogu da izazovu vrlo tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je čak i život životinje doveden u pitanje. Kod mladih životinja češća je pojava teških simptoma prilikom infestacije crijevnim parazitima, ali ne treba da se previdi da je čest uzrok hronične dijareje kod odraslih pasa i mačaka takođe prisustvo crijevnih parazita.

Mlade životinje infestirane crijevnim parazitima pokazuju sledeće simptome : neraspoložene su, bezvoljne, apetit im je slab, dlaka je suva i lošeg kvaliteta, stomak im je često nadut i na pritisak bolan, prisutan je i profuzan proliv u kome mogu ali i ne moraju da se primjete crijevni paraziti. Ponekad kad mlada životinja povraća dešava se da u povraćenom sadržaju budu primjetni crijevni paraziti.

Kod odraslih životinja infestacije crijevnim parazitima obično nisu primjetne za vlasnika. Jedini simptom koji vlasnici primjete je prisustvo dijareje manjeg ili većeg intenziteta. Dijareja može da bude prisutna stalno ili da se javlja povremeno, može da bude u vidu potpuno tečne ili kašaste stolice, i u stolici mogu ali i ne moraju da se pojave crijevni paraziti.

Infestacije crijevnim parazitima, naročito kod mladih životinja su opasne jer često dolazi do sekundarnih infekcija bakterijama ili virusima.

Infestacije crijevnim parazitima su ređe kod mačaka nego kod pasa. Jedan od faktora koji smanjuje mogućnost infestacije mačaka je i to što mačke zatrpavaju svoj izmet i tako otklanjaju potencijalne izvore infestacije. Kod pasa je takođe česta prenatalna infestacija štenaca (infestacija pre rođenja, putem majčinog krvotoka).

Oble gliste (Askaride)

Postoje četiri potencijalna puta za infestaciju oblim glistama i to su : prenatalna infestacija štenaca transplacentarnom migracijom (migracija glista kroz posteljicu dok su štenad još u majci), infestacija štenaca i mačića putem majčinog mlijeka, infestacija peroralnim unošenjem infektivnih jaja i infestacija putem peroralnog unošenja intermedijalnog ili slučajnog domaćina (miševi, ptice, insekti...) parazita. U telu domaćina, askaride prolaze kroz više razvojnih oblika i migriraju kroz organizam domaćina prolazeći kroz jetru, pluća, gastrointestinalni trakt i tkiva.

Gotovo svi novorođeni štenci infestirani su sa larvama Toxocara canis koje se nalaze u njihovim plućima zbog transplacentarne migracije parazita. Zbog toga, štenci u starosti od tri nedelje, u svojim crijevima imaju odrasle askaride koje produkuju jaja, tako da se u fecesu štenaca nalazi veliki broj jaja.

Kod mačića, glavni izvor infestacije je mlijeko majke, jer kod mačića ne dolazi do prenatalne infestacije sa Toxocara cati (ili Toxocara leonina).

Terapija i preventiva - Na tržištu postoje mnogi efektivni preparati za tretman askaridoza. Pošto se većina štenaca rađa infestirana askaridama, potrebno je da se prvi tretman štenaca protiv crijevnih parazita izvrši između druge i treće nedelje starosti, prije nego što se jaja askarida prvi put pojave u fecesu štenaca. Tretman treba ponoviti i u četvrtoj, šestoj i osmoj nedelji starosti štenaca da bi se uništile askaride koje su dospele u organizam prenatalno, putem majčinog mlijeka i unošenjem infektivnih jaja parazita preko usta. Zajedno sa štencima, obavezno treba tretirati i kuju.

Preventivni tretman pasa i mačaka protiv crijevnih parazita je obavezna mera i u zdravstvenoj zaštiti ljudi. Postoji mogućnost infekcije ljudi, a naročito dece larvom T.canis i to oboljenje se naziva Viscelarna larva migrans. Zbog toga, sve pse i mačke treba preventivno čistiti od glista u intervalima od tri do šest mjeseci.

Pantljičare (Cestode)

Infestacija patljičarama kod pasa i mačaka obično ne dovodi do teških kliničkih simptoma. Moguća je pojava proliva jačeg ili slabijeg intenziteta ali opšte stanje životinje nije drastično poremećeno.

Dipylidium caninum je pantljičara koju prenose buve i koja izaziva intenzivan svrab u predelu anusa tako da se pas liže i grize u tom predelu i ‘’vuče zadnjicu po podu’’.

Echinococcus spp. je pantljičara koja ne izaziva primjetne simptome kod infestiranog psa ili mačke, ali izaziva vrlo ozbiljno i teško oboljenje kod ljudi. Psi i mačke se najčešće infestiraju ehinokokusom kada pojedu higijenski neispravno meso koje nije termički obrađeno.

Redovna dehelmintizacija (tretiranje sredstvima protiv crijevnih parazita) životinja je najvažnija mjera u zaštiti zdravlja ljudi i životinja od ovih parazita.