19


OTOLOGIJA



OTITIS EXTERNA (upala spoljnjeg ušnog kanala)

Otittis externa je čest poremećaj spoljašnjeg kanala uha kod pasa i mačaka. U uzroke koji mogu dovesti ovog oboljenja spadaju paraziti, alergija (atopija, alergija na hranu i sl.), strana tijela u ušnom kanalu (popini prasići, travke, krpelji ...), seboreja i endokrinopatije. Predisponirajući uzroci takođe igraju važnu ulogu u ispoljavanju ove bolesti. Anatomija uha je jedan od najbitnijih: duge,ovješene uši kao kod baseta ili uzak ušni kanal koji je odlika rase šar pej otežavaju ventilaciju uha i olakšavaju zadržavanje vode u uhu. Dlačice u ušima dugodlakih pasa (maltezer, ši cu, koton de tulear, bišon i sl.) takođe pogoduju zadržavanje vode i smole u uhu stvarajuci idealnu sredinu za razvoj gljivica i bakterija. Zato je bitno redovno čupati dlačice iz ušiju ovih pasa (svakih par mjeseci) i održavati higijenu po potrebi preparatima namjenjenim za njegu uha.

Prvi znaci upale uha mogu biti pojedinačni ili udruženi: bol, crvenilo i otok ušne školjke su najčešći i često praćeni iscedkom iz uha neprijatnog mirisa. Bilo koji od ovih simptoma ne moraju biti prisutni i jedina značajna promjena kod psa ili mačke može biti povremeno češanje uha, tresenje glave ili trljanje ušiju ili glave o predmete. Bitno je odvesti životinju na pregled kad se prvi simptomi pojave da bi se spriječilo napredovanje problema i primjenila efikasna terapija za oboljelo uho. Veoma je bitno ne liječiti oboljelo uho kod kuće niti stavljati medicinske kapi a posebno ne ulje u uho (koje može dodatno pogoršati infekciju) dok veterinar ne pregleda životinju i ne ustanovi vrstu upale.

Na kliničkom pregledu Vaš veterinar će pogledati unutrašnjost uha specijalnim uređajem namjenjenim za to kako bi otklonio sumnju na strano tijelo koje može nadražiti ušni kanal. Nakon toga napraviće citološki bris uha koji će pokazati koja je vrsta uzročnika u pitanju da bi se sprovela odgovarajuća terapija. Ukoliko bude potrebno Vaš veterinar će predložiti ispiranje uha da bi se smanjila količina iscedka u uhu kako bi terapija bolje djelovala. 

Iako je tretman upale uha relativno jednostavan, uspješno i trajno izliječenje upale uha zavisi od uzroka upale. Nije komplikovano riješiti se parazita u uhu i izvaditi strano tijelo međutim alergije koje su najčešći uzrok upale uha je mnogo teže kontrolisati. Više o alergijama možete pročitati na Dermatologiji.