8

PREGLED


Zdravlje Vašeg ljubimca se karakteriše harmonijom svih tjelesnih funkcija kako u samom njegovom organizmu, tako i u odnosu na spoljašnju sredinu. Narušavanje ove ravnoteže delovanjem bilo spoljašnjih ili unutrašnjih faktora dovodi do opadanja odbrambenog stanja organizma životinje.
U uslovima kada je uticaj nepovoljnih faktora na organizam psa ili mačke jači od delovanja njegovih odbrambenih mehanizama dolazi do pojave bolesti. Kada se to desi vrlo je važno reagovati pravovremeno i obezbediti adekvatnu pomoć bolesnoj životinji.

Da bi se na vreme uočili pokaztelji koji upućuju na postojanje bolesti treba prvo poznavati odlike zdrave životinje. Zdrava jedinka pokazuje zaintersovanost za svoju okolinu, reaguje aktivno na dešavanja u svojoj okolini i ima živahan temperament. Zdrav pas ima brze i jasne reakcije dok mačkaa želi da istražuje i često prati pogledom kretanja u prostoriji. Koža i dlaka zdrave životinje je čista i sjajna, oči su bistrog izraza i bez iscetka, kao i nos koji je hladan i vlažan. Nasuprot tome bolesnu životinju je prilično lako prepoznati. Postojanje apatije( potištenosti), sporo kretanje, usporene reakcije, mršavost i mnogi drugi poremećaji su u manjoj ili većoj mjeri zastupljeni.

U svakom slucaju stanje ljubimca koje manje ili vise nije uobičajeno je znak za posjetu veterinaru.Treba naglasiti da veliki broj oboljenja prolazi sa veoma slabo izraženim simptomima ili su oni potuno nejasni. U takvm slučajevima potrebno je obratiti se stručnom licu da ne bi došlo do gubitka dragocenog vremena u kasnijoj terapiji.

Veterinar je jedina obrazovana i kvalifikovana osoba koja može da pomogne vašoj životinji. Naravno, iskusni odgajivači, dreseri, vlasnici pasa sa dugogodišnjim iskustvom kao i kinolozi u mnogim situacujama mogu dati korisne savjete,ali oni su često nepotpuni i nejasni dok iza svakog veterinara stoji ne samo njegovo znanje i iskustvo već i znanje veterinarske profesije koja danas napreduje tako da u stopu prati humanu medicinu.

Ako ste se odlucili da ipak postoji problem koji zahtjeva medicinsku pomoć evo par korisnih savjeta kako da jasno predočite problem svom veterinaru:
Za veterinara je od izuzetne važnosti objektivna i dovoljna količina podataka koje dobija od vlasnika prilikom kliničkog pregleda psa. Ovi podaci moraju biti što potpuniji i verodostojniji. Vlasnik treba reći kada je prvi put primetio početne simptome, u kom intenzitetu, nakon čega su se ispoljili, u kakvoj sredini životinja živi, da li je bila u kontaktu sa drugim jedinkama i da li su se slični simptomi pojavljivali ranije. Mora se ukazati na ranije bolesti i tretmane, postojanje alergija ili prethodno izvršene operativne zahvate. Ne treba previdjeti nijedan podatak bez obzira koliko nevažno djeluje budući da svaka informacija može biti od velike koristi veterinaru. Otvorena i iskrena komunikacija vlasnika i veterinara jedini je ispravan i siguran put za postavljanje tačne dijagnoze i terapije.

Za uspešno postavljanje dijagnoze pored anamneze i opšteg kliničkog pregleda često se mora pristupiti dodatnim specijalističkim ispitivanjima koja uključuju laboratorijske analize krvi, rendgenska snimanja, pregled ultrazvukom, biopsiju određenog tkiva i dijagnostičke operativne zahvate.
Propisanu terapiju uglavnom sprovodi veterinar, pogotovo u prvim danima bolesti kada je ishod još neizvestan. Kada dođe do znatnog poboljšanja prostali deo terapije ili kada su u pitanju lakše intervencije (davanje tableta, sirupa, mazanje masti ili krema i sl.), može sprovesti i vlasnik u dogovoru sa veterinarom.

Treba istaći važnost poštovanja datih veterinarskih uputstava kako ne bi došlo do grešaka. Takođe, važno je odvesti ljubimca na kontrolni pregled po završenoj terapiji da bi se preporučio pravilan tretman u periodu oporavka.
Nakon svake bolesti dolazi duže ili kraće vreme oporavljanja - rekovalescencija. Ponekad je kod težih bolesti ovaj period jako dugotrajan i zahteva veliki napor i saradnju životinje, vlasnika i vetrinara. U tom razdoblju treba se vrlo odgovorno i savesno pridržavati uputstava veterinara da ne bi došlo do povratka bolesti ili dodatnih komplikacija.