5

PREVENTIVA I VAKCINACIJA


Redovna vakcinacija kućnih ljubimaca ima ogroman značaj u preventivi teških zaraznih oboljenja koja vrlo često mogu da imaju fatalan ishod. Od ovih bolesti oboljevaju kako mlade tako i odrasle životinje. Godišnja vakcinacija je ujedno i prilika da se izvrši kompletan klinički pregled i na vreme otkriju potencijalni zdravstveni problemi.

BOLESTI PROTIV KOJIH SE VAKCINIŠU PSI:

Infektivne bolesti
štenećak,
parvoviroza,
korona virus infekcija,
leptospiroza,
zarazni hepatitis,
zarazni kašalj
bjesnilo

    Protokol vakcinacije protiv infektivnih bolesti za štenad od 6 nedelja:
  • prva vakcina sa 42-45 dana
  • nakon toga revakcinacija sa 72-75 dana
  • zadnja revakcina sa 102-105 dana
    Protokol vakcinacije protiv infektivnih bolesti za štenad stariju od 9 nedelja i za odrasle pse koji nikada nisu primili vakcinu
  • prva vakcina sa 9 nedelja ili više
  • druga vakcina 30 dana nakon prve
    Bitno je napomenuti da štenad i odrasli psi koji nisu završili program vakcinacije ne smiju biti u kontaktu sa bolesnim psom bilo direktno ili indirektno. Treba zabraniti i kontakt sa zdravim, vakcinisanim psom ukoliko je on sklon lutanju zbog mogućnosti da prenese uzročnika neke od infektivnih bolesti preko dlake. Vlasnici takođe ne smiju imati kontakt sa bolesnim psom ili izmetom i povraćkom istog jer virus mogu prenijeti putem odjeće, obuće ,hrane i pribora za hranjenje i pojenje. Zato je potrebno mladog ili odraslog psa držati izolovanog dok traje program vakcinacije što znači do 15 dana nakon primljene zadnje vakcine. Za pse koji su ušli u program vakcinacije sa 6 nedelja to znači do najmanje četiri mjeseca starosti životinje. Dok za stariju štenad i pse to znači mjesec i po dana nakon prve vekcine.
    Pored osnovnog programa vakcinacije potrebno je jednom godišnje revakcinisati psa vakcinom protiv infektivnih bolesti i to godinu dana od zadnje primljene vakcine.

BOLESTI PROTIV KOJIH SE VAKCINIŠU MAČKE:

Infektivne bolesti

panleukopenija mačaka
mačji herpes virus
mačji kalicivirus
bjesnilo

Protokol vakcinacije protiv infektivnih bolesti za mačiće od 6 nedelja:

  • prva vakcina sa 42-45 dana
  • nakon toga revakcinacija sa 72-75 dana
  • zadna revakcina sa 102-105 dana
Protokol vakcinacije protiv infektivnih bolesti za mačiće starije od 9 nedelja i za odrasle mačke koje nikada nisu primile vakcinu
  • prva vakcina sa 9 nedelja ili više
  • druga vakcina 30 dana nakon prve
Za mačke važi ista procedura u toku i po vakcinaciji kao za pse.