3

OFTALMOLOGIJA



Očne bolesti mogu da se jave kao zasebni zdravstveni problemi ali mogu da budu i u sklopu nekog sistemskog oboljenja.

Ponekad je oboljenje oka prvi signal da nešto sa životinjom nije uredu. Zbog toga su pregledi očiju jako važni i zahtevaju odgovarajuce instrumente, stručnost i iskustvo onoga koji pregled vrši. Najbitnije je ipak na vrijeme otkriti problem jer neki od najcescih poremecaja ocnog tkiva kao sto je okularni uveitis se lako lijece ukoliko se na vrijeme otkriju.

U slucaju da primjetite iscedak iz oka, bolnost , svrab ili zamucenje oka javite se vasem veterinaru a on ce na osnovu vasih informacija o povredi ili bolesti i oftalmoloskog pregleda postavili dijagnozu i dati odgovarajucu terapiju.


CHERRY EYE (čeri aj)

    Među jednim od češćih oftalmoloških problema spada cherry eye tj. stručno nazvano prolapsus glandule (žlijezde) trećeg kapka. Problem se javlja u vidu roze otoka u medijalnom dijelu oka. Iako je uglavnom kozmetičke prirode, problem je potrebno otkloniti jer u suprotnom dolazi do upale žlijezde i smanjene produkcije suza koje su bitne za održavanje normalne funkcije oka.
    Žlijezda se uobičajeno nalazi sa unutrašnje strane donjeg kapka i nije vidljiva. Postoje ligamenti koji je drže u fiziološkom položaju koji kada su preslabi ne mogu da vrše svoju funkciju. Ovo je česta pojava kod pojedinih rasa pasa kao što su buldozi, stafordski terijeri, doge, rotvajleri i mnogi drugi. Ono što može povećati šanse za pojavu ovog problema je česta iritacija oka stranim česticama kao sto su pijesak, prašina, morska voda i sl. Žlijezda može povremeno ispadati i tada obično nije potrebno intervenisati međutim ako je se dugo nalazi van svog fiziološkog mjesta može doći do upale koja je bolna za psa i mora se liječiti.
    Diagnoza se postavlja na osnovu oftalmološkog pregleda i detaljne anamneze nakon čega će veterinar objasniti dalji postupak koji ćemo navesti ukratko. Pošto žlijezda trećeg kapka luči značajan procenat suza koje podmazuju oko ona se ne smije isjeći jer se time značajno povećevaju šanse da pas oboli od bolesti suvog oka koja zahtjeva primjenu vještačkih suza i ukoliko se one ne koriste pas može oslijepiti.
    Žlijezda se dakle mora reponirati (vratiti u prvobitni položaj). Prije hirurške intervencije koja je najsigurnija metoda za spriječavanje ponovnog nastanka problema biće potrebno da pas dobija kapi koje će smanjiti upalu žlijezde i omogućiti lakšu repoziciju iste. Repozicija se postiže u opštoj anesteziji pomoću specijalnih hirurških instrumenata i konaca koji su namjenjeni za operacije na oku i kapcima. Nakon repozicije žlijezde pacijent će morati da nosi elizabetansku kragnu da češanjem i trljanjem o predmete ne pokida delikatne konce jer u suprotnom žlijezda će opet ispasti napolje. Uz kragnu pacijent će takođe morati da koristi kapi za oči ukoliko postoji upala žiljezde koja bi mogla spriječiti uobičajeno zarastanje rane.
    Nakon zarastanja koje u prosjeku traje 7 do 10 dana kragna se skida i pas se može vratiti normalnim aktivnostima. U budućnosti bi trebalo izbjegavati prašinu i ne šetati psa kad je vjetrovito, takođe izbjegavati travnata područja u toku sezone       Iako je hirurška metoda najsigurniji izbor za rješenje ovog problema recidivi su mogući i u tom slučaju će biti potrebno ponoviti repoziciju žlijezde. Sve u svemu ovaj estetski problem zahtjeva pravovremenu reakciju i ako sumnjate na njega obratite se svom veterinaru.