14

MAČAK LAKI


U ambulantu nam je doveden domaći mačak Laki sa jakim bolom u predjelu lumbalne regije i hromošću zadnje lijeve noge. Laki je inače mačak koji polovinu svog vremena provodi van kuće u potrazi za djevojkama i nakon zadnje ‘’ekskurzije’’ vlasnici su primjetili da šepa i ne daje im da ga maze po kičmi.

Na kliničkom pregledu smo ustanovili neurološke deficite nerava zadnje lijeve noge kao i bolnost u lumbalnom dijelu. Nakon pažljive palpacije otkrili smo ranu od metka na koži odmah pored kičme. Po rentgenskom snimku je bilo jasno da je na Lakija neko pucao,i to iz vazdušne puške. Metak je ušao ispod kože u lumbalnom dijelu kičme,putovao kroz mišiće uzduž kičme i zaustavio se ispred transverzalnog procesa petog lumbalnog pršljena pritiskajući korijen petog spinalnog nerva.

Nažalost u našem kraju ljudi iz nekog razloga pucaju na pse i mačke vrlo često. Najčešće pod izgovorom da im smetaju i samo hoće da ih otjeraju. Ono čega treba biti svjestan svaki čovjek koji hoće da se na taj način riješi pasa i mačaka u svom okruženju je da metak od vazdušne puške može da napravi ozbiljne povrede. Iako je rana od vazdušne puške mala ona je izuzetno bolna a metak, zavisno od djela životinje koju pogodi može izazvati razna oštećenja: od povrede kože i mišića pa do perforacije crijeva, jetre,slezine i drugih unutrašnjih organa. To može dovesti do toga da se životinja uplašena i u bolu sakrije na nekom (za nju) bezbjednom mjestu i bez stručne pomoći ubrzo i ugine. Iz tog razloga ne treba pribjegavati ovom vidu rastjerivanja i zastrašivanja životinja. Takođe ne treba dozvoljavati djeci i maloljetnicima da upravljaju vazdušnom puškom, jer oni iz šale mogu pucati na životinje ne shvatajući koliku štetu mogu pruzrokovati.

Bilo je jasno da Laki šepa zbog povrede nerava i da je potrebno ukloniti metak da bi se spriječile infekcije i dalje propadanje nervnog tkiva. Nakon pripreme pacijenta pristupili smo uklanjanju metka i čišćenju novoformiranog kanala kroz koji je metak prošao. Srećom po Lakija ,iako je metak rascijepao mišiće, nije izazvao veća oštećenja na spinalnom nervu. Laki je dobro podnio operaciju i nakon par sati je čak počeo i da jede. 

Dva dana nakon operacije bio je evidentan manjak bola u lumbalnom dijelu Lakijeve kičme. Uz dodatak suplemenata u hrani u roku od desetak dana Laki je počeo da se u potpunosti oslanja na lijevu nogu. Mjesec dana nakon operacije Laki se dobro osjeća i opet voli da se mazi po leđima kao sve druge mačke.